De laatste jaren is de bevolking in Hasselt sterk gegroeid, met als gevolg méér gezinnen, méér auto’s, méér fietsen, maar ook méér vraag naar plekken om te ondernemen, te ontmoeten, te spelen, te hangen en te wonen. Hasselt staat dus voor een aantal demografische, economische, ruimtelijke en ecologische uitdagingen, zoals de bevolkingstoename, leegstand en betaalbaarheid, energiezuinigheid en afvalverwerking en de verdichtingsambitie van de Vlaamse Regering. Het aanpakken van deze uitdagingen vraagt om andere vormen van samen wonen & samen zijn. En dit op schaal van een woning, op de schaal van een straat en op de schaal van de wijk. Om aan al deze vragen op een duurzame manier te voldoen, zijn een aantal Hasselaren ruimte beginnen te delen. Heel wat actieve burgers in de omgeving tussen de kleine en grote ring, namelijk Runkst, Dusart, de Kempische wijk, HollandsVeld en Katarina zijn zich al gaan verenigen in actiegroepen, denktanks, bewonersinitiatieven, enz. Soms doen ze dit vanuit een specifieke nood en soms in reactie op een voorstel van de stad. Zo hebben de bewoners van De Sint-Jansbuurt een eigen plan gemaakt om tot een meer kwalitatieve mobiliteit en leefbaarheid in hun wijk te komen. Op zoek naar deze duurzame deelpraktijken trokken UHasselt-docenten en studenten architectuur, a2o architecten, Architectuurwijzer vzw, de Gouden Lineaal architecten, Stad Hasselt, the School en een aantal freelance ontwerpers van september tot juni 2018 door Runkst en de stationsbuurt en vanaf september 2019 tot januari 2020 ook door de Catharinawijk, de Sint-Jans-buurt en de omgeving van het Dusartplein in Hasselt. Ze praatten er met bewoners en beleidsmakers en verwerkten de gesprekken over deze deelpraktijken in een aantal toekomstverhalen rond collectiviteit in Hasselt. De praktijken werden fysiek tentoongesteld in Hostel H, de stationsbuurt en Z33 in 2018. Er werd ook een boekje gepubliceerd rond het werk in de wijk Runkst Binnen het vak Design antropologie (Faculteit Architectuur en Kunst UHasselt) en binnen het project Tournée Locale deden 40 studenten antropologische observaties rond de activiteiten van mensen, mobiliteit, natuur etc in de omgeving van Dusart en Sint-Jansplein en verwerkten deze in inspirerende kaarten. Elke student maakt een collage van het gesprek met zijn gesprekpartners. Omwille van de complexiteit van elke woonsituatie zal deze collage niet het volledige verhaal vertellen en vooral focussen op hoe zij vandaag al “delen” en collectiviteit vormgeven in de wijk. Binnen het vak stedenbouw/ecologie 3 (Faculteit Architectuur en Kunst Hasselt) resulteren deze observaties in een set van bottom-up stedenbouwkundige kaarten. Bovendien zullen de studenten van de studio derde bachelor actief nadenken rond/ontwerpen voor collectief wonen in de omgeving van het nabijgelegen Dusartplein.
Iedereen Deelt in Hasselt/ Katarina - Hoe ontwikkelen we groene ruimte (stadspark cultureel centrum) als publieke ontmoetingsruimtes?
Bevragingen bij bewoners gaven inzichten in de waarde die gebruikers aan groene publieke ruimte hech...
Iedereen Deelt in Hasselt/ Katarina - Hoe kunnen we publieke ruimtes delen en inzetten om mensen bij elkaar te brengen?
Opmerkelijk is hoe de beschikbare ruimte alsmaar kleiner wordt en de voetgangers plaats moeten maken...
Iedereen Deelt in Hasselt/ Katarina - Hoe maken we sociale ontmoetingen duurzamer door te sturen met ruimtelijke ingrepen?
Initiatieven en kansen om sociale ontmoetingen in de Katarinawijk ook ruimtelijk mogelijk te maken w...
Iedereen Deelt in Hasselt/ Katarina - Hoe maken we sociale ontmoetingen duurzamer door te sturen met ruimtelijke ingrepen?
Het drukker wordende gemotoriseerde verkeer maakt dat ruimte minder aangenaam wordt te gebruiken doo...